i

FAQ

Vanliga frågor med svar som handlar om Norsk Skogkatt

Heter det verkligen Norsk Skogkatt?
Ja, varför heter det inte Norsk Skogskatt (med ett s i mitten)? Rasen kommer från Norge och där heter den Norsk Skogkatt. Vi har i Sverige valt att använda samma namn.

Hur mycket kostar en Norsk Skogkatt?
Priset på en Norsk Skogkattunge ligger på ca 8 000 - 10 000 kr.

Kan jag ha min Norska Skogkatt inomhus?
Det stämmer inte att Norska Skogkatter måste vara utomhus! De klarar sig utmärkt som innekatter under förutsättning att de, precis som alla andra innekatter, har tillgång till leksaker, klösbrädor och färskt vatten. Många katter uppskattar ett klösträd, som de kan vässa klorna på och ligga högst uppe på och ha utsikt över sitt "revir".
Som komplement till att ha katten endast inomhus går det att lära katten att gå i koppel. Tänk dock på att aldrig släppa katten utom uppsikt när den är kopplad!
Har man balkong eller altan så går det bra att näta in den, så att katten kan få sitta ute under ordnade former.
Många villaägare bygger dessutom rastgård till sina katter, för att på det sättet ge katten möjlighet att vistas utomhus.

är Norska Skogkatter bra för allergiker?
Det finns inget bevisat att Norska Skogkatter är bättre eller sämre för allergiker än andra katter. Det är så individuellt. En del allergiker eller överkänsliga personer klarar bättre av korthåriga katter och en del klarar bättre av långhåriga katter. En del klarar tyvärr inte av några katter alls. Vårt råd är att åka runt till uppfödare av olika raser och känna sig för.

är det sant att Norska Skogkatter har 6 tår på varje tass?
Nej, det är inte sant. Norska Skogkatter har lika många tår som alla andra vanliga katter, dvs 5 tår på varje framtass och 4 tår på varje baktass.

är det sant att Norska Skogkatter inte har någon svans?
Nej, de stoltserar omkring med en lång och yvig svans.

Har jag en rasren Norsk Skogkatt?
Det går ej att utifrån en bild på en katt se om det är Norsk Skogkatt eller ej. Generellt så är alla katter med stamtavla raskatter och alla katter utan stamtavla är huskatter/bondkatter. Har du ingen stamtavla till din katt så går det ej att ställa ut den som Norsk Skogkatt och du kan ej få Norska Skogkattungar efter den. Men om du vill kan du ställa ut den som huskatt (om den är vaccinerad, kastrerad och id-märkt) och för dig som har din katt så är den inte mindre värd än en rasren katt! Alla katter har sitt värde som familjemedlemmar, oavsett om de är rasrena eller ej.

Måste jag ha en Norsk Skogkatt för att gå med i Skogkattslingan?
Nej, det behöver du inte. Alla som är intresserade av skogisar, oavsett om de har någon elle ej, är mycket välkomna till vår intresseförening!

Om jag går med i Skogkattslingan, kan jag ställa ut min katt då?
Skogkattslingan är en oberoende intresseförening för Norsk Skogkatt. För att ställa ut din katt måste du vara medlem i en SVERAK- eller WCF-ansluten klubb.

Vilken färg får en Norsk Skogkatt ha?
En Norsk Skogkatt får ha i princip vilken färg som helst! Både med och utan vitt. Det finns ett fåtal färgen den inte får ha, och det är siam-maskade, choklad, lila, sorrel och cinnamon. Titta gärna på sidan Färger & mönster. Där finns förklaringar till de olika färgkoderna och en mängd bildexempel över de olika färgerna.

Har du andra frågor som du inte fick svar på här kan du gärna skicka den till oss